|
|
افلاتوکسین چیست ؟
مقدمه :
افلاتوکسین ها سمومی هستند که بوسیله تعدادی از قارچ ها که برروی خوراک دام ومواد غذائی رشد می کنند،تولید شده ومی توانند بیماری افلاتوکسیکوزیس را درحیوانات اهلی وانسان ایجاد کنند .در مورد این سموم وبیماری های حاصله در سراسر جهان تحقیقات زیادی صورت گرفته است .عوامل محیطی مختلفی برروی تولید افلاتوکسین دخالت دارند از این رو شدت آلودگی بستگی به موقعیت جغرافیائی ، شیوه کشاورزی ،حساسیت محصولات کشاورزی قبل از درو،پروسه تهیه مواد غذائی ووضعیت انبار محصولات دارد.افلاتوکسین ها نسبت به سایر سموم قارچی به علت اثرات سرطان زائی وایجاد مسمومیت حاد از اهمیت بیشتری برخوردارهستند.بسیاری از کشورهابا توجه به داشتن آلودگیهای قارچی در مواد غذائی ومحصولات کشاورزی با تصویب قوانین ومقررات ویژه ای توانسته اند بهداشت وسلامتی مواد غذائی تولیدی خود را تامین نمایند.
تاریخچه:
برای مشاهده متن کامل به ادامه مطلب مراجعه کنید
ادامه مطلب |
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی
׀ تاریخ: جمعه 21 تير 1392برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
ماندگاری در محیط زیست : تجزیه زیستی روغنهای امولسیون شونده توسط میکروارگانیزمهای موجود در خاک صورت می گیرد . عواملی که می توانند بر سرعت تجزیه زیستی اثر بگذارند عبارتند از : شرایط محیطی از قبیل دما ؛ رطوبت ؛ بارندگی ؛ نوع خاک و میکروارگانیزمها .
سمیت : LD50 بیشتر از mg/kg4300
یکی از مزایای روغنها نسبت به حشره کشها کم خطر بودن آنها برای انسان است به طوریکه باقیمانده سم روی محصولات برای انسان خطرناک نمی باشد . روغنها سمیتی برای پرندگان و حشرات مفید ندارند ولی ماهیها و زنبورهای عسل تا حدی به این سم حساس هستند .
موارد مصرف : روغنها از طریق بستن منافذ تنفسی باعث مرگ حشرات می شوند . همچنین با انحلال قشر مومی جلد حشره باعث می شوند که حشره بوسیله نیروی کشش سطحی آب گرفتار آید . اینگونه خواص روغنها در روش مبارزه با لارو پشه با پهن کردن یک لایه نازک روغن روی سطح آب مورد استفاده قرار می گیرد .
روغنها را در دفع آفات در موارد زیر بکار می برند .
1- برای سمپاشی تابستانی بر ضد شپشک آردآلود ؛ سپردارها و شته ها .
2- برای سمپاشی زمستانی بر ضد شپشکهای گیاهی ؛ کنه های گیاهان ؛ تخم عده ای از حشرات و بعضی از لاروهای زمستانی .
3- بر ضد انگلهای خارجی مانند کک ؛ شپش و کنه .
4- به عنوان حامل و حلال حشره کشها .
5- جهت مخلوط کردن با امولسیون بعضی از حشره کشها مانند ترکیبات فسفره به منظور بالا بردن اثر حشره کشی آنها .
روغنها را به صورت امولسیون فرموله می کنند . این امولسیون را تنها یا همراه با حشره کشهای دیگر رقیق کرده و مصرف می نمایند . در این صورت روغن به صورت یک ورقه نازک پایدار روی سطح سمپاشی شده باقی می ماند . باید توجه داشت که میوه های هسته دار و نیز مرکبات تا اندازه ای نسبت به روغن حساسند . به طور کلی در مورد کاربرد روغنها باید احتیاطاتی را رعایت کرد که مهمترین آن عبارتند از :
1- در بهار و تابستان باید قبل از سمپاشی با روغن درختان را آبیاری کرد .
2- سه هفته قبل و بعد از سمپاشی با روغن از کاربرد گوگرد روی گیاه باید خودداری نمود .
3- اگر روغن با سم همراه باشد باید احتیاطات مربوط به سم رعایت شود . فرمولاسیون : امولسیون 80% و 90% بدون آب
|
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی
׀ تاریخ: جمعه 3 خرداد 1392برچسب:روغن ولک,oil, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
ماندگاری در محیط زیست :امیتراز در خاک داری تهویه مناسب به سرعت تجزیه می شود . نیمه عمر ان یعنی مدت زمانی که طول می کشد تا ماده تجزیه شود و غلظت ان به نصف غلظت اولیه برسد کمتر از یک روز است. تجزیه در خاکهای اسیدی سریعتراز خاکهای قلیایی و یا خنثی صورت می گیرد .
سمیت: LD50= 600-800 mg/kg امیتراز برای زنبور عسل تقریبا بی ضرر است .
موراد مصرف : امیتراز یک حشره کش و کنه کش است که برای کنترل کنه قرمز تار عنکبوتی , مینوز برگ و سپرداران به کارمیرود . این سم در پنبه علیه کرم غوزه پنبه , مگس سفید و کرمهای برگ خوار و در حیوانات برای کنترل ساس ,کنه ,شپش و دیگر افات حیوانی به کار برده می شود.
پادزهر: امیتراز پادزهر اختصاصی ندارد .
|
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی
׀ تاریخ: جمعه 3 خرداد 1392برچسب:آمیتراز,amitraz, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
اهمیت جنگل جنگل تنها پوشیده از درخت، درختچه و گیاهان نیست این تنها شکل ظاهری جنگل است. از طرف دیگر خاک جنگل که شبکه بسیار وسیعی از ریشه های نباتات را در بر می گیرد محتوی موجودات بیشماری نظیر قارچ ها، باکتری ها و حیوانات کوچک است که در بنای ساختمان جنگل شریک می باشند. درون خاک روی گیاهان کوچک، درختچه ها و شاخه های درختان گروه بیشماری از جانداران مختلف زیست می کنند که از موجودات پست و کوچک از قبیل حلزون، کنه و انواع سخت بالپوش ها آغاز شده، به حیوانات عالی مانند پرندگان و پستانداران خاتمه می یابند. بنابراین تخریب جنگل فقط ختم به از بین رفتن درختان و درختچه های آن نمی شود. با تخریب جنگل پوشش گیاهی به تدریج از بین می رود و در نتیجه آن حشرات، حیوانات و پرندگانی که وابسته به این پوشش (درختی و علفی) بودند از بین خواهند رفت. جنگل ها جزو منابع تجدید شونده محسوب می گردند. هر چند اگر این موهبت الهی به درستی استفاده نشود و به شدت عاری از پوشش شود، فرایند احیاء آن بسیار به درازا می کشد. جنگل فواید بسیاری دارد که حفظ آن در مرحله اول به نفع خود بشر است.
برای مشاهده متن کامل به ادامه مطلب مراجعه کنید
ادامه مطلب |
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی
׀ تاریخ: سه شنبه 3 ارديبهشت 1392برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
حشره کش های کلره Organochlorine insecticides
ابتدا از این ترکیبات به خوبی استقبال شد زیرا هزینه تولید آن ها کم بود و جهت کنترل بسیاری از آفات مورد استفاده قرار می گرفت، ولی بدلیل پایداری آن ها در طبیعت و خطراتی که از جانب آن ها متوجه محیط زیست بود، تولید و مصرف آن ها منسوخ گردید. در حال حاضر فقط در مواقع ضروری تحت نظر متخصصین فن از آن ها استفاده می شود.
برای مشاهده متن کامل به ادامه مطلب مراجعه کنید
ادامه مطلب |
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی
׀ تاریخ: شنبه 24 فروردين 1392برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
سموم موثره برای کنترل پروانه مینوز مرکبات citrus leaf_miner
کنترل شیمیایی: مصرف سموم زیر برای نهالستانها پیشنهاد می شود.
نام عمومی سم
نام تجاری
فرمولاسیون
مقدار مصرف
1. دیفلوبنزورون
دیمیلین
wp25%
5/. درهزار+ 3/. درصد روغن
2. ایمیداکلوپراید
کونفیدور
SC35%
4/. درهزار + 3/. درصد روغن
|
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی
׀ تاریخ: دو شنبه 13 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
گياه "چريش" جايگزين مناسبي براي سموم شيميايي آفت كشها است
چریش درختی است زودرشد از تیرهٔ سنجدتلخیان (Meliaceae)، افراسانان(Sapindales).
چریش یکی از دو گونه در جنس آزاددرختها (Azadirachta) است. نام این سرده (جنس) یعنی Azadirachta در زبانهای اروپایی از واژهٔ فارسی «آزاددرخت» گرفته شده است.
چریش بومی شبه قاره هند و میانمار است و در نواحی گرمسیری و نیمهگرمسیری میروید.
نام چریش در زبان سواحلی (در خاور آفریقا) مواروبائینی (Mwarobaini) است که «درخت ۴۰» معنی میدهد زیرا به باور عوام این درخت ۴۰ بیماری مختلف را درمان میکند.
محقق آزمايشگاه عصارههاي گياهي بخش تحقيقات آفت كشهاي موسسه تحقيقات گياه پزشكي كشور گفت: تحقيقات نشان ميدهد كه گياه "چريش" با نام علمي ( (neemجايگزين مناسبي براي سموم شيميايي دفع آفات گياهي است.
مهندس ليدا جباري روز سه شنبه در گفت وگو با خبرنگار علمي ايرنا افزود: با تحقيقات انجام شده مشخص شد گياه چريش براي نابود كردن ۲۰۰گونه آفت موثر است.
وي اظهارداشت:اين گياه، بومي هندوستان است اما در كشورهايي با آب و هواي مشابه هند نيز رشد ميكند.
به گفته وي، گياه چريش در مناطق جنوبي كشور ما قابل رشد است.
وي با اشاره به اينكه موثرترين بخش اين گياه در مغز دانه آن وجود دارد گفت: تعدادي سموم گياهي حاصل از چريش در دنيا توليد و مورد استفاده قرار ميگيرد.
وي با بيان اينكه بايد تاثير گياه با توجه به نوع اقليم مورد بررسي قرار گيرد افزود: در كشور ما تحقيقات بر روي خواص قارچ كشي، آفات انباري سازگاري با محيط و غيره انجام شده كه خوشبختانه نتيجه مثبت داشته است.
جباري كه خود مجري اين طرح است اضافه كرد: هماكنون با همكاري برخي ديگراز محققان اين مركز در حال تهيه فرمولاسيوني مناسب براي اين محصول هستيم كه به زودي به مرحله توليد خواهد رسيد.
وي در خصوص خواص اين جايگزين گفت: چون اين ماده از خود طبيعت گرفته شده به راحتي در طبيعت جذب ميشود بنابراين هيچ گونه آلودگي زيست محيطي نيز به دنبال ندارد.
|
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی
׀ تاریخ: دو شنبه 13 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
The biological control of pests can involve several different types of procedure. In classical biological control (a), non-indigenous predators, parasites, pathogens or herbivores are typically, although not always, collected in the native habitat of the pest. The organisms to be released are quarantined to address biosafety concerns while non-target-host testing and other tests take place. Introductions can involve large numbers of individuals in one environment or smaller numbers in several different habitats or localities. After establishment, the introduced species and the pest are both expected to persist indefinitely at low numbers, which provides long-term control. This method is suitable if long-term persistence is desired and if non-target risks are low.
برای مشاهده متن کامل به ادامه مطلب مراجعه کنید
ادامه مطلب |
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی
׀ تاریخ: شنبه 11 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
هر آفتکش دارای چندین نام میباشد :
۱- نام عمومی (Entry name) : توسط شرکت سازنده ارائه میشود و باید توسط موسسه استاندارد جهانی یا (International Standard Organization) که نام مخفف آن (ISO) است مورد تایید قرار گیرد.
۲- نام تجارتی (Trade name): توسط کارخانه سازنده آن یا فرمولاتور آن ارائه می شود. هر سم معمولاً دارای چندین نام تجارتی است، زیرا بسیاری از سموم توسط شرکتهای مختلف ساخته میشوند. نام تجارتی را با علامت ® ( گرفته شده از کلمه Register به معنی ثبت شده ) نشان میدهند.
۳- نام شیمیایی : نام شیمیایی اجزاء یک ترکیب شیمیایی را نشان میدهند. هر ترکیب شیمیایی دارای یک فرمول بسته و یک فرمول باز است.
فرمولاسیون سموم
بیشتر آفت کش هایی که در کارخانه ها تهیه می شوند بصورت خالص هستند و دارای 95 تا 100 درصد ماده ی موثر هستند .این ماده ی موثر را نمی توان بصورت مستقیما بکار برد و بایستی عملیاتی به منظور استفاده عملی روی آن انجام شود که به این عملیات آماده سازی فرمولاسیون گفته می شود.فرمولاسیون سموم به ۲ منظور انجام می شود یکی برای کم کردن میزان ماده موثر بکار برده شده و دیگری برای بهبود خواص آفت کش ها می باشد.
فرمولاسیونهای مختلف سموم
۱ – فرمولاسیونهای خشک
۲ – فرمولاسیونهای مخصوص محلولپاشی
۳ – فرمولاسیونهای گازی یا شبه گازی
فرمولاسیونهای خشک
- گردها یا فرمولاسیونهای پودری (Dustable powder) یا (Dust) : این فرمول، مخلوطی فیزیکی از ترکیب ماده ی موثر با یک ماده حامل یا (Carrier) است. مواد حامل عموماً رُسها، مانند (Montmorilonit)و (Caolonit) یا پودر سیلیکاتها مانند پودر (Talk) و موادی مانند (Perlite) میباشند. گردها گیاه سوزی شدیدی روی گیاهان ایجاد نمیکنند.گردها دارای معایبی هستند که از آن جمله می توان به خطرناک بودن آنها برای تعدادی از حشرات، مانند حشرات گرده افشان- زنبورهای گرده افشان اشاره کرد. زیرا در لابهلای موهای سطح بدن آنها تجمع پیدا میکنند و به کلنی زنبورهای عسل منتقل میشوند و همچنین بر روی لاروهای آنها نیز تاثیرات مخربی دارند.گردها را باید در اوایل صبح یا غروب که جریان هوا ملایم است به کار برد چون امکان بادبردگی( در اثر وزش باد، مقداری از گرد به خارج از منطقه مورد استفاده منتقل میشود که اصطلاحاً به این موضوع (Drift) یا باد بُردگی میگویند،) دارند و برای جلوگیری از بادبرگی می توان 3-5 درصد روغن معدنی به آنها اضافه کرد .
- گرانول (Granules): گرانول ها برای جلوگیری از اثر (Drift) یا باد بردگی سموم ساخته شدهاند.گرانولها، سمومی هستند که اطراف آنها را یک ماده حامل، مانند پودر تالک(Talk) یا رُسهای وِرمیکولیت (Vermicolite) در بر میگیرد. قطر این گرانولها عموماً ۲۵/. تا 5 میلیمتر است و در داخل خاک استفاده میشوند. تعداد زیادی از سموم که به این صورت ساخته میشوند، سیستمیک هستند و از طریق ریشه گیاهان جذب میشوند و حشراتی را که در روی قسمت سبزینه فعالیت میکنند را از بین میبرند.
- میکرو کپسولهاMicro capsulated formulated) ) : میکرو کپسولها سمومی هستند که اطراف آنها را پوششی از جنس ژلاتین یا آگار (به صورت جامد یا مایع) و در مواردی مواد پلیوانیل در برمیگیرد. میکرو کپسولها سموم را بتدریج آزاد میکنند و برای مبارزه با مگسها و پشهها استفاده میشوند.
- طعمههای مسموم : طعمههای مسموم در واقع با مواد غذایی که مورد علاقه آفات، یا جوندگان هستند مخلوط شده و از این طریق مورد استفاده قرار میگیرند. البته در مواردی طعمههای مسموم ممکن است به صورت آماده وجود داشته باشند که این طعمهها عمدتاً برای جوندگان بکار میروند. در مورد گیاهان زینتی، بیشتر شامل ملخها و آبدزدکها میشوند.
- خمیرها (Pastes): برای آفاتی که در داخل دالان هایی در داخل تنه درختان فعالیت می کند که ماده موثر این فرمولاسیون دارای خاصیت تبخیری زیادی هستند مثل خمیر آنتی تارلو.در این فرمولاسیون، ماده سمی را با یک ماده که خاصیت فرار بودن دارد مخلوط میکنند و بعد مقداری ماده چسبناک به آن اضافه میشود
فرمولاسیونهای مخصوص محلولپاشی
- گردهای خیس شونده Wetable powder
- امولسیون شوندهها Emulcitable concentrate
- امولسیونهای معکوس Inverted emulsion
محلولهای قابل حل در آب Water solvable concentrate
پودرهای قابل حل در آب water solvable powder
-سوسپانسیونهای کلوئیدی Flowable
- فرمولاسیون غلیظ با حجم کم Ultra volume
- محلولهای روغنی Oil solution
- فرمولاسیون آماده مصرف
|
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی
׀ تاریخ: شنبه 11 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
دیازینون، حشره کش و کنه کشی غیرسیستمیک، از گروه ارگانوفسفره است، که با نحوه اثر تماسی، گوارشی و تنفسی طیف وسیعی از آفات جونده و مکنده را کنترل می کند. دیازینون علاوه بر خاصیت تماسی، دارای خاصیت نفوذی (عبور از برگ) می باشد، ولی داخل بافت گیاهان حرکت نمی کند.
دیازینون علاوه بر دارا بودن اثر ضربه ای، دوام طولانی نیز دارد. سازگاری با گیاهان و عدم ریختن برگها یا توقف رشد و نمو نیز از جمله ویژگیهای دیگر این سم است.
نام محصول
|
نوع آفت
|
مقدار مصرف
|
برنج
|
کرم ساقه خوار برنج، کرم ساقه خوار (سزامیا)
|
1-2 لیتر در هکتار
|
درختان میوه سردسیری
|
کرم سیب، کرم به، کرم آلو، لیسه درختان میوه، لیسه سیب، انواع شته، پسیل گلابی، پروانه فری
|
1 لیتر در هزار لیتر آب
|
|
کرمهای سفید ریشه
|
3-3.5 لیتر در هکتار*
|
مو
|
کرم خوشه خوار، زنجرک گل سرخ، انواع تریپس
|
1-1.5 لیتر در هزار لیتر آب
|
حبوبات (لوبیا)
|
کرمهای طوقه بر (آگروتیس)
|
1 لیتر در هکتار
|
مرکبات
|
انواع بالشک ها، شپشک ستاره ای، سپردار الفی، سپردار قهوه ای، شپشک نرم تن، سپردار زرد، سپردار زرد شرقی، سپردار واوی، شپشک های آردآلود، شپشک استرالیایی
|
1 لیتر در هزار لیتر آب
|
پسته
|
شپشک واوی، سپردار سیاه
|
0.5-1 لیتر در هزار لیتر آب
|
نخیلات
|
زنجره خرما، کرم میوه خوار خرما،
|
1.5-2 لیتر در هزار لیتر آب
|
شپشک سفید خرما، شپشک شفاف خرما
|
1-1.5 لیتر در هزار لیتر آب
|
زیتون
|
پسیل زیتون، جوانه خوار زیتون
|
1 لیتر در هزار لیتر آب
|
چغندرقند
|
کرم طوقه بر(آگروتیس)، بید چغندر (لیتا)، پرودینا
|
1-1.5 لیتر در هزار لیتر آب
|
خرطوم بلند (سرخرطومی دمبرگ)، کرم برگخوار (کارادرینا)
|
1 لیتر در هکتار
|
گیاهان زینتی
|
کرمهای سفید ریشه
|
3-3.5 لیتر در هکتار*
|
*محلولپاشی در اطراف سایه انداز
دیازینون با نسخه متخصصین گیاهپزشک و فقط در موارد مشروح فوق میبایست به کار رود.
دیازینون به غیر از کشت های ذکرشده و آفات نامبرده توصیه نمی شود
|
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی
׀ تاریخ: جمعه 19 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
همگان از آثار منفي مصرف سموم نباتي و عوارض زيست محيطي آن اطلاع دارند. اما به نقش مؤثر آفت كش هاي شيميايي در مبارزه با آفات و اهميت اقتصادي آن در توليد محصولات كشاورزي نیز اذعان دارند. به این خاطر نه تنها از ميزان توليد سموم گياهي در جهان كاهش كاسته نشده، بلكه همواره با تنوع بيشتر در حال توسعه است.
محققان گياه پزشكي، مبارزه شيميايي را به عنوان آخرين روش مبارزه با آفات مطرح مي کنند. (البته در تلفيق با روش هایی مثل؛ زراعي، مكانيكي، فيزيكي و بيولوژيكي)
از حدود شصت سال پیش، مصرف سموم شيميايي بر روي محصولات كشاورزي در ايران رايج شد. به دنبال آن، استفاده از انواع ادوات سمپاشي نيز توسعه يافت. اما همواره اهميت آموزش شيوه هاي صحيح كاربرد سمپاش ها، در حاشيه تبليغات فروش آنها پنهان و يا كمرنگ مانده است. در حال حاضر، حدود 30 تا 50 درصد سموم مصرفي در كشور، به علت كاربرد نامناسب سمپاش ها، به هدر مي رود.
برای مشاهده متن کامل به ادامه مطلب مراجعه کنید
ادامه مطلب |
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی
׀ تاریخ: پنج شنبه 18 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
سم چیست؟
"سم" ماده ای است که با مقادیر کم از راه های: تنفس، پوست و دستگاه گوارش وارد بدن یک موجود زنده می شود. این ماده می تواند اعمال حیاتی جاندار را مختل کرده و حتی آن را از پا درآورد.
سموم دفع آفات نباتی نیز در این گروه قرار دارند. در کار با این سموم باید نکات ایمنی رعایت شود. بدین ترتیب علاوه بر تولید محصول سالم، سلامت کاربر سمپاش و در نتیجه سلامت جامعه حفظ می شود.
برای مشاهده متن کامل به ادامه مطلب مراجعه کنید
ادامه مطلب |
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی
׀ تاریخ: پنج شنبه 18 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
قارچ كشها
|
نام محصول
|
موارد مصرف
|
اکسي کلرورمس (کوپر اوکسي کلرايد)35% WP
قارچ كش و باکتري کش حفاظتي
|
موميايي و پيچيدگي برگ هلو، گموز مرکبات، پوسيدگي گل آذين نخيلات، سفيدک داخلي سبزيجات وجاليز، سفيدک داخلي سيب زميني و گوجه فرنگي
|
ايپروديون - كاربندازيم
قارچ كش سيستميك
|
سياهك آشكار گندم و جو
|
محلول بردوجي 20% SC
قارچ كش و باکتري کش حفاظتي
|
آتشک درختان دانه دار، شانکر درختان هسته دار، پيچيدگي برگ هلو، غربالي شدن برگ، شانکر سيتوسپورايي، گموز درختان هسته دار، گموز پسته- گموز و شانکر باکتريايي مرکبات، لکه سياه و آنتراکنوزگردو، لکه آجري بادام
|
بنوميل50% WP
قارچ كش سيستميک، تماسي و محافظتي
|
لکه سياه و سفيدک سطحي سيب، سفيدک سطحي هلو و شليل، پوسيدگي سفيد ريشه و شانکر سيتوسپورايي درختان ميوه، سوختگي غلاف و لکه قهوه اي و پوسيدگي طوقه و ريشه برنج، سفيدک سطحي و لکه برگي سرکسپورايي چغندرقند، زردي و برق زدگي نخود، پوسيدگي ريشه توتون، سياهک آشکار نيشکر، کپک زرد و آبي مرکبات
|
مانكوزب 80% WP
قارچ كش حفاظتي
|
سياهك پنهان گندم، لكه آجري بادام، سفيدك داخلي يونجه، سفيدك داخليتوتون، برق زدگي نخود، زنگ ميخك و كنه نقره اي مركبات
|
متالاكسيل G 5%
قارچ كش سيستميك
|
پوسيدگي طوقه خيار – مناسب براي كنترل بيماريهايي كه بوسيله قارچهاي هوا زاد و خاك زاد ايجاد ميشود.
|
متالاكسيل – مانكوزب 72% WP
قارچ كش حفاظتي و سيستميك
|
سفيدك داخلي توتون و تنباكو. سبزيها و جاليزها
|
کاپتان 50% WP
قارچ كش سيستميك و حفاظتي
|
لکه سياه سيب، غربالي درختان ميوه، پيچيدگي برگ هلو، سفيدک داخلي مو، بوته ميري نخود، پوسيدگي طوقه و ريشه، مرگ گياهچه گياهان زينتي، لکه برگي پسته
|
کربوکسين تيرام 40% FS
قارچ كش سيستميك و حفاظتي
|
ضدعفوني بذور غلات عليه سياهک پنهان گندم
|
کربوکسين تيرام 75% WP
|
سياهک پنهان و آشکار گندم، پوسيدگي برفي گندم، لکه قهوه اي برنج، پوسيدگي طوقه و ريشه(ژيبرلا) برنج، مرگ گياهچه (ريزوکتينا، پيتيوم، فوما) چغندرقند، مرگ گياهچه (ريزوکتينا، پيتيوم، فيتوفترا، ماکروفومينا) پنبه، سياهک خوشه ذرت، سياهک پنهان سورگوم
|
تبوکونازول 25% EW، 6% FS و 2% DS
قارچ کش سيستميک، حفاظتي و معالجه کننده
|
ضدعفوني بذور عليه زنگ، سياهک پنهان و آشکار گندم
|
ديفنوکونازول 3% FSو 3% DS
قارچ کش سيستميک، حفاظتي و معالجه کننده
|
ضدعفوني بذور عليه سياهک پنهان و آشکار گندم
|
دينيکونازول 2% WPو 2% FS
قارچ كش سيستميک
|
ضدعفوني بذور عليه سياهک پنهان گندم
|
پنکونازول 20% EW
قارچکش سيستميک، حفاظتي و معالجه کننده
|
سفيدک سطحي(پودري) انگور
|
هگزا کونازول 5% SC
قارچکش حفاظتي و معالجه کننده
|
سفيدک سطحي(پودري) انگور
|
تري تيکونازول 20% FS
قارچ كش سيستميک و تماسي
|
ضدعفوني بذور عليه سياهک پنهان گندم
|
|
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی
׀ تاریخ: پنج شنبه 18 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
سموم از نظر نحوة اثر بر دو قسمند:
1-سموم حفاظتي
2- سموم سيستميك(عموما پس از ابتلا به بيماري و براي درمان به كار مي روند.)
سموم سيستميك نيز بر دو قسمند:
1-آپو پلاستيك :حركت سم در مسير اوند چوبي انجام مي گيرد، به تبع سم در هر كجاي گياه پاشيده شود از آن محل رو به بالا حركت خواهد كرد.اكثر سموم قارچ كش در كشور ما از اين نوعند.
2-سيم پلاستيك: اين سموم در مسير آوند آبكش حركت مي كنند و اين نوع سموم در هر كجاي گياه پاشيده شوند در تمتم گياه پخش خواهد شد.
سموم پر مصرف براي بيماريهاي گياهي رايج در كشاورزي:
1- سموم معدني:
گوگرد و تركيبات گوگردي:گوگردهاي وتابل با نرخ هاي بسيار ارزان با نامهاي كوزان و والوزال جزپر فروشترين و معروفترين سموم هستند.
اين سم به عنوان سم حفاظتي براي پيشگيري از سفيدك پودري به كار مي رود.البته روی گل محمدی و روی هلو نمی توان استفاده کرد.
اكسي كلريد مس:اين سم تنها سم حفاظتي عليه بيماريهاي باكتريايي مي باشد.
2-سموم آلي:
تيرام:جز سموم حفاظتي است ولي به تنهايي كاربرد كمي دارد و عمدتا در مخلوط با كربوكسين به كار مي رود و به كربوكسين تيرام معروف است كه در ضد عفوني بذور بسيار كاربرد دارد و عموما پس از ضد عفوني با اين ماده بذر به رنگ صورتي يا بنفش در مي آيد.از بین برنده قارچهای روی بذور حتی قارچهای درن بذر و دور جنین.
زینب :برای پیشگیری از قارچها و سفیدکهای دروغین کاربرد دارد.و تنها سمی است که
کنه های اریوفیده را از بین می رود. این کنه دو جفت پا دارد و علائم آن شبیه بیماریست
ایجاد گالهای ریز کرده وحالتی شبیه زنگار دارد.
مانکوزب: تنها سم حفاظتی قارچ کش است و در بین گیاهپزشکان به آسپرین معروف است.این سم ترکیب زینب با مانب است.اما روی سفیدکهای پودری و زنگ سیاهک و لکه برگی های آلترناریایی بی تاثیر است.
PCNBپبتا کلرو نیترو بنزل:پاشیدن این سم ممنوع میباشد و جز سموم سرطان زاست.برای ضدعفونی بذر کاربرد دارد خصوصا علیه رایزوکتونیا.این سم را در محیط کشت علیه رایزوپوس به کار می برند.
دینوکاپ(کاراتان):در جاهایی که نتوان از گوگرد علیه سفیدک پودری استفاده کرد از این سم استفاده می کنیم .
کاپتان(ارتوساید): جز سموم سرطان زاست.
Rovral(آیپرودیون):الان از ترکیب این سم و کاربندازیم بانام ROVRAL TS استفاده می شود. این سم ترکیبی علیه بو ته میری های رایزوکتونیایی کاربرد دارد
|
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی
׀ تاریخ: دو شنبه 15 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
قارچ کش (fungicide) در اصطلاح به ترکیباتی اتلاق می گردد که سبب مرگ یا از بین رفتن پرگنه (colony) قارچ می شوند. مواد fungistatic ترکیباتی شبه قارچ کش می باشند که بدون از بین بردن قارچ سبب توقف رشد و یا مانع بیماریزایی آن می شوند. در برخی از موارد این ترکیبات سبب افزایش توان دفاعی گیاه در مقابل قارچ بیمارگر نیز شده اند.
حدود60% کل ترکیبات شیمیایی بکار رفته علیه بیماری های گیاهی در مورد درختان میوه بوده است. در میان این ترکیبات شیمیایی، قارچ کش های سیستمیک و آنتی بیوتیک ها عمل معالجه ای (curative) یا ریشه کنی (eradicant) روی بیماری های گیاهی داشته اند.
در زمان بارندگی استفاده از فرمولاسیون هایی مانند محلول و یا گرد بازده مورد قبولی ندارند. پاک کننده ها کشش سطحی آب را کاهش می دهند و باعث افزایش سطح تماس قارچ کش با گیاه می گردند. استفاده از روغن ها در کنار قارچ کش ها موجب افزایش چسبندگی قارچ کش ها به سطح گیاه می شوند. به روشی که در آن از آب آبیاری برای پراکندگی قارچ کش ها استفاده می شود در اصطلاح fungigation می گویند که در مورد برخی از سموم سیتمیک بکار می رود. استفاده از گازهای سمی فرار برای از بین بردن آفات و بیمارگرها را تدخین (fumigation) می گویند. سموم تدخینی (fumigant) اغلب در خاک ها برای کنترل قارچ ها، نماتدها و علف های هرز مورد استفاده قرار می گیرند. قارچ کش های تماسی اغلب از رشد بیشتر قارچ ها در بافت های گیاهی جلوگیری می کنند. طرز تاثیر یک ماده ارتباط مستقیم با کاربرد آن دارد. واژه های LD50 و LC50 در مورد میزان کارایی ترکیبات سمی بر بیمارگر ها بکار می رود.
برای مشاهده متن کامل به ادامه مطلب مراجعه کنید
ادامه مطلب |
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی
׀ تاریخ: شنبه 13 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
بکارگیری سموم تدخینی به دلیل انتشار و نفوذ آنها به درون توده محصول در میان روشهای متعدد مبارزه با آفات انباری، مهمترین روش بوده است.
با توجه به اهمیت اقتصادی آفات انباری و مقاوم شدن آنها نسبت به حشره کشهای متداول شیمیایی، یافتن یک روش ایمن، مناسب، اقتصادی و بادوام جهت کنترل و کاهش خسارت این آفات ضروری بنظر میرسد. روشهای متعددی جهت این منظور وجود دارد.
در چند سال اخیر بکارگیری تعداد زیادی از سموم تدخینی کنار گذاشته شده است. متیل بروماید از جمله سموم تدخینی میباشد که سبب تخریب لایه استراتوسفری اُزون گردیده و توسط سازمان حفاظت محیط زیست ایالت متحده آمریکا به عنوان دسته اول تخریب کنندههای لایه اُزون طبقه بندی شده است و طبق برنامه ریزی جهانی در کشورهای توسعه یافته تا سال 2005 و در کشورهای در حال توسعه تا سال 2015 باید مصرف این سم متوقف شود (EPA, 2006).
پس از آن که متیل بروماید عامل تخریبی لایه اُزون شناخته شد استفاده از فسفین زیادتر شد و عدم توجه به استانداردهای تدخین باعث بروز مقاومتهای بیشتری در آفات نسبت به فسفین گردید به طوری که در 45 کشور جهان گزارشاتی از مقاومت آفات انباری در برابر سم فسفین وجود دارد و از اینرو جستجو جهت جایگزینی مناسب برای سموم فوق اجتناب ناپذیر است (Fields, 1998).
استفاده از حشرهکشهای تماسی مصنوعی امروزه یکی از استراتژیهای متداول برای جلوگیری از تغذیه و خسارت آفات انباری میباشد (Arthur, 1996). خاکهای دیاتومه از جمله این ترکیبات میباشد که جهت حفاظت غلات، بقولات و دانههای روغنی در انبارها بکار گرفته میشود. دسترسی به اولین فرمولاسیون تجارتی خاک دیاتومه در حدود سال 1960 امکان پذیر گردید.
هم اکنون فرمولاسیونهای تجارتی خاک دیاتومه بیش از 40 سال است که در ایالت متحده امریکا بکار گرفته میشوند و علاوه بر آن در کانادا، استرالیا، ژاپن، اندونزی و عربستان نیز برای کنترل آفات انباری ثبت شدهاند (Armitage et al., 1998).
معرفی خاک دیاتومه
خاک دیاتومه (Diatomaceous earth) از بقایای فسیلی جلبکهای تک سلولی تحت عنوان دیاتوم بوجود آمده است. خاکهای دیاتومه با توجه به مواد تشکیل دهنده به رنگهای مختلف از سفید تا خاکستری یا زرد و قرمز دیده میشوند و در اشکال متفاوت گرد، پهن و مسطح وجود دارند. فرم پهن خاکهای دیاتومه سطح فعال بیشتری داشته لذا توانایی حشرهکشی بالایی دارند (Korunic, 1997 ).
خاکهای دیاتومه از دیاتومهایی با منابع متفاوت بوجود آمدهاند. مقدار کریستال سیلیکای موجود در خاک دیاتومه نقش موثری در قدرت حشرهکشی آنهاایفا میکند (Fields and Korunic, 2000). به طور کلی خاکهای دیاتومهای که از دیاتومهای آبهای دریاها بوجود آمدهاند 2 تا 7 درصد کریستال سیلیکا دارند و خاکهای دیاتومهای که از دیاتومهای آبهای شیرین (برکه، دریاچه، مرداب) ایجاد شده اند محتوی کمتر از 1 درصد کریستال سیلیکا میباشند.
فرمولاسیونهای دریایی خاکدیاتومه به دلیل داشتن مقدار کریستال سیلیکا زیاد قدرت حشرهکشی بالاتری داشته و حدود 1/0 درصد وزنی از آنها برای کنترل آفات انباری کافی است (Golob, 1997).
علاوه بر این اندازه ذرات خاکهای دیاتومه نیز در توانایی حشرهکشی آنها موثر است. میانگین اندازه ذرات تشکیل دهنده خاکهای دیاتومه در صورتی که برابر و کوچکتر از 15 میکرومتر باشد مناسب است . مقدار اکسید سیلیسیم (SiO2) موجود در خاک دیاتومه نیز در عملکرد آن موثر است. فرمولاسیونهایی که مقدار اکسید سیلیسیم آنها بیشتر از 80 درصد باشد توانایی حشره کشی بالاتری دارند ((Korunic, 1997; Korunic and Ormesher, 1998.
طرز عمل خاک دیاتومه
ذرات خاک دیاتومه حاوی حفرات ریزی هستند که توانایی جذب مولکولهای موم اپیکوتیکول حشره را دارند. لذا هنگام تماس با کوتیکول حشرات لایه مومی کوتیکول را جذب کرده، به مقدار کمی باعث ایجاد خراش بر روی سطح کوتیکول میگردد و سبب از دست رفتن آب بدن و مرگ حشره میشود Ebeling, 1971)). نحوه کاربرد خاک دیاتومه
خاکهای دیاتومه به دو صورت مورد استفاده قرار میگیرند:
1- تیمار کردن انبار با خاک دیاتومه قبل از ذخیرهسازی مواد غذایی: خاکهای دیاتومه به صورت گرد و یا اسپری وتابل جهت تیمار انبارهای خالی و وسایل نقلیهای که برای حمل و نقل مواد غذایی به انبارها مورد استفاده قرار میگیرد، بعد از انجام اقدامات بهداشتی برای جلوگیری از ورود آفات به انبارها و ایجاد آلودگیهای ثانویه بکار گرفته میشوند (Korunic et al., 1997).
روش گردپاشی متداولتر بوده و با توجه به تحقیقات انجام گرفته استفاده از گرد موثرتر از روش اسپریپاشی وتابل در کنترل آفات انباری میباشد. به این دلیل در حالت اسپریپاشی برای بالا بردن عملکرد خاک دیاتومه مقدار بیشتری از آن بکار گرفته میشود (Fields and Korunic, 2000). به طوری که در مورد فرمولاسیون Dryacide® خاک دیاتومه فرم گرد در حالت استاندارد به مقدار 2 گرم بر متر مربع مورد استفاده قرار میگیرد و فرم وتابل آن به مقدار 6 گرم بر متر مربع کاربرد دارد (Anonymous, 2002).
2- تیمار مواد غذایی با خاک دیاتومه قبل و در زمان ذخیرهسازی آن:
2-1- تیمار کل ماده غذایی با خاک دیاتومه:
در صورتی که مقدار ماده غذایی انبار شده کم باشد از ابزار دستی برای مخلوط کردن خاک دیاتومه با کل توده استفاده میشود (Bridgeman, 1998). در صورتی که مقدار ماده غذایی انبار شده زیاد باشد چون مقدار خاک دیاتومه مصرف شده در مخلوط با کل توده زیاد خواهد بود لذا خاک دیاتومه به دو روش مورد استفاده قرار میگیرد:
2-2- تیمار سطح رویی ماده غذایی با خاک دیاتومه [۵]: خاک دیاتومه فقط بر روی سطح ماده غذایی به مقدار 100 گرم در متر مربع استفاده میشود (McLaughlin, 1994).
2-3- تیمار عمق بالایی ماده غذایی با خاک دیاتومه [۶]: فرمولاسیونهای خاک دیاتومه به طور استاندارد برای تیمار 30 سانتیمتر عمق بالایی مواد غذایی انبار شده بکار میروند (Nickson et al., 1994; Bridgeman, 1998).
بکارگیری این دو روش تیمار در انبارها و سیلوها باعث میشود که مقدار مصرف شده خاک دیاتومه کاهش یابد و بنابراین تاثیر نامطلوبی روی خصوصیات فیزیکی دانه برجا نگذارد (Anonymous, 2002).
مزایای خاک دیاتومه
خاکهای دیاتومه مزایای زیادی دارند که عبارتند از:
1- کاربرد خاکهای دیاتومه راحت و آسان است (Golob, 1997).
2- خاکهای دیاتومه روی طیف وسیعی از آفات انباری موثر هستند (Anonymous, 1999).
3- عمر انبار داری خاکهای دیاتومه نامحدود است و تا زمانی که سطح دانه و انبار خشک باقی بماند باعث حفاظت طولانی مدت مواد غذایی انبار شده بخصوص غلات میگردند ( Fields, 1998 ).
4- خاکهای دیاتومه پایدار بوده و بر خلاف ارگانوفسفاتها، در اثر گرما تجزیه نشده و موثر باقی میمانند. بنابراین بقایای شیمیایی سمی روی مواد غذایی بر جا نمیگذارند و با مواد موجود در محیط زیست واکنش نشان نمیدهند (Quarles, 1992).
5- گزارشات متعددی در رابطه با مقاومت آفات انباری به برخی نگهدارندههای غلات نظیر پیرتروئیدها، ارگانوفسفاتها، کارباماتها، هیدروکربنهای کلره، Bacillus thuringiensis (B.t) و برخی سموم تدخینی وجود دارد (Subramanyam and Hagstrum, 1995). در صورتی که هیچ گونه مقاومتی از گونههای انباری به خاک دیاتومه تا به حال گزارش نشده است (Anonymous, 2002).
6- خاکهای دیاتومه بیبو هستند (Anonymous, 1999).
7- خاکهای دیاتومه سمیت کم روی پستانداران دارند و برای حشرات مفید و غیر هدف کم خطر هستند ( Fields, 1998 ).
8- خاکهای دیاتومه هیچگونه تاثیر نامطلوبی بر قدرت جوانه زنی، کیفیت، طعم، ارزش نانوایی، خاصیت آرد و سایر خصوصیات دانه ندارند و استفاده از آنها برای حفاظت غلات، بقولات و دانههای روغنی ثبت گردیده است ( .(Aldryhim, 1990; Korunic et al., 1996
9- خاکهای دیاتومه توسط سازمان حفاظت محیط زیست ایالت متحده امریکا بعنوان یک ماده امن [٧] معرفی شدهاند (Snetsinger, 1988)
10- خاکهای دیاتومه حاوی سیلیکای بیشکل میباشند که با توجه به گزارش آژانس بین المللی تحقیقات سرطان [٨]، سیلیکای بیشکل متعلق به نسل سوم آفت کشها بوده و شواهد و مدارک کافی برای خاصیت سرطانزایی آن وجود ندارد (IARC, 1997).
11- خاکهای دیاتومه دوره کارنس نداشته و بلافاصله پس از کاربرد، دانه قابل مصرف میباشد (Anonymous, 1999).
12- خاکهای دیاتومه در آمریکا و کانادا به عنوان افزودنی غذا [٩] ثبت گردیدهاند (Fields, 1998).
13- استفاده از خاکهای دیاتومه در مقایسه با روشهای فعلی کنترل آفات انباری در انبارها مقرون به صرفه و اقتصادیتر است (ضیائی و همکاران، 1385).
محدودیتهای خاک دیاتومه
1- خاکهای دیاتومه در صورتی که در غلظتهای بالاتر از حد استاندارد در تیمار غلات بکار گرفته شوند باعث کاهش وزن هکتولیتری دانه میگردند. البته خاکهای دیاتومه با منشأهای مختلف در کاهش وزن هکتولیتری متفاوت میباشند (Korunic, 1998).
2- تیمار طولانی مدت (بیش از یکسال) غلات با خاکهای دیاتومه موجب کاهش خاصیت روانی و چسبندگی دانهها به یکدیگر میگردد (Fields, 1998 ).
3- با توجه به عملکرد خاکهای دیاتومه در صورتی که رطوبت محیط و مواد غذایی انبار شده زیاد باشد خاک دیاتومه نمیتواند به خوبی مواد انبار شده را محافظت کند (Le Patourel and Singh, 1984 ).
4- خاکهای دیاتومه نمیتوانند به خوبی سموم تدخینی باعث کنترل مراحل نابالغ آفات درجه اول نظیر گونههای جنس Sitophilus و گونه R. dominica که در دانه به سر میبرند، گردد (Fields, 1998 ).
5- احتمال بروز بیماریهای تنفسی به فرمولاسیونهای خاک دیاتومهای که حاوی مقادیر بالایی کریستال سیلیکا میباشند وجود دارد. لذا در حین کاربرد خاک دیاتومه استفاده از ماسک ضروری است (McLaughlin, 1994).
با توجه به این که خاکهای دیاتومه دارای مزایای بسیاری در مقایسه با محدودیتهای کم و قابل کنترل میباشند لذا استفاده از این ترکیبات در انبارهای غلات، بقولات و دانههای روغنی کشور بمنظور کنترل و کاهش خسارت آفات انباری توصیه میگردد. امید آن که حاصل این کار تحلیلی و سایر پژوهشها بتواند از هدر رفتن سرمایهها و دست رنجها جلوگیری نماید و مفید واقع شود.
|
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی
׀ تاریخ: شنبه 13 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
حشره کش – دلتامترین
نام و مشخصات فیزیکی و شیمیایی
1. نام عمومی : Deltamethrin
2. کلاس : Insecticide
3. گروه : بایروتروئید
4. فرمول و وزن ملکولی: (2/505) 3NO2Br19H22C
سایر مشخصات
1- فرومولاسیون ثبت شده در ایران : W/V %5/2 EC-
2- نام تجاری : -Decis
کاربرد
1- نحوه تاثیر : حشره کش گوارشی و تماسی
2- موارد مصرف : علیه مینوز لکه گرد درختان میوه و پرودونیای چغندرقند ( توصیه شده)
3-مقدار مصرف : محلولپاشی به نسبت 5/0 در هزار از فرم تجاری برای مینوز لکه گرد و مصرف یک لیتر در هکتار برای پرودونیای چغندرقند
پادزهر
دیازپام، پادزهر واقعی نیست و فقط سیستم اعصاب مرکزی را تسکین می دهد
ملاحظات
-
حشره کش - دیازینون
نام و مشخصات فیزیکی و شیمیایی
1. نام عمومی : Diazinon
2. کلاس : Insecticide
3. گروه : ارگانوفسفره
4. فرمول و وزن ملکولی: (3/304) PS3O2N21H12C
سایر مشخصات
1- فرومولاسیون ثبت شده در ایران : %30SC
TC % 2،5،10D %10O %40WP %60 ، 25 ، 20 EC-
2- نام تجاری : -)%30SC) Diacap ، Busudin-
کاربرد
1- نحوه تاثیر : حشره کش غیر سیستمیک با اثر تماسی و گوارشی و تنفسی
2- موارد مصرف : wp جهت مبارزه با کرم سیب و مگس گلابی و سرخرطومی سیب و ( توصیه شده) گلابی ، خوشه خوار انگور ، جوانه خوار کاج ، %30sc علیه سوسری - EC جهت مبارزه با کرم سیب ، پسیل گلابی ، شپشکهای پسته و مرکبات و نخیلات و آفات چغندرقند – گرانول %10 ، 5 علیه کرم ساقه خوار برنج
3-مقدار مصرف : علیه کرم ساقع خوار برنج 2 لیتر در هکتار ، برای نخیلات 5/1 تا 2 لیتر ، برای چغندر قند 1 تا 5/1 لیتر علیه کرم سفید ریشه درختام میوه و درختان جنگلی 3 تا 5/3 لیتر ، علیه لیسه و شته درختان میوه و پسیل گلابی و تریپس مو و شپشک پسته و مرکبات محلول 1 در هزار از %60 EC ، برای برنج KG 15 گرانول 10% ، %30SC : CC100 در 5 لیتر آب
پادزهر
آتروپین – توکزو گونین
ملاحظات
این سم کولین استراز خون را کاهش می دهد قابل ذکر است فرمولاسیون کامل دیاکاپ بصورت دیازینون 30% میکروکپسول سوسپانسیون می باشد و 50LD
ORAL این فرمولاسیون برای موش
حشره کش - فن پروپاترین
نام و مشخصات فیزیکی و شیمیایی
1. نام عمومی : Fenpropathrin
2. کلاس : Insecticide
3. گروه : پایروتروئید
4. فرمول و وزن ملکولی: (4/349) 3NO23H22C
سایر مشخصات
1- فرومولاسیون ثبت شده در ایران : %10EC-
2- نام تجاری : Danitol-
کاربرد
1- نحوه تاثیر : حشره کش و کنه کش گوارشی و تماشی و دور کننده
2- موارد مصرف : علیه کنه قرمز اروپایی درختان میوه سردسیری به ثبت رسیده است ( توصیه شده)
3-مقدار مصرف : محلولپاشی به نسبت 2 در هزار از فرمولاسیون تجارتی
پادزهر
دیازپام ( پادزهر واقعی نیست و فقط سیستم اعصاب را تسکین می دهد)
ملاحظات
-
حشره کش – فوزالن
نام و مشخصات فیزیکی و شیمیایی
1. نام عمومی : Phosalone
2. کلاس : Insecticide
3. گروه : ارگانوفسفره
4. فرمول و وزن ملکولی: (8/367) 2PS4NO C115H12C
سایر مشخصات
1- فرومولاسیون ثبت شده در ایران : %30wp
w/v %35 EC-
2- نام تجاری : Zolone-
کاربرد
1- نحوه تاثیر : حشره کش و کنه کش غیر سیستمیک با اثر تماسی وگوارشی
2- موارد مصرف : علیه آفات چغندرقند و سویا –کرم سیب و به و آلو-پسیل و زنبور و ( توصیه شده) سرخرطومی گلابی و سیب –کرم خوشه خوارمو-زنجرک به مو- پسیل و پروانه چوبخوار پسته –برگ خوار آفتابگردان – سرخورطومی یونجه – آفات ذرت – سوسک کلراد و سیب زمینی
3-مقدار مصرف : محلولپاشی بمیزان 2 تا 3 لیتر در هکتار یا 5/1 در هزار ( برای پسیل پسته 5/2 در هزا) از محلول تجارتی %35EC
پادزهر
آتروپین ؛ PAM 2
ملاحظات
این سم کوبین استراز خون را کاهش می دهد
حشره کش - پروموپروپیلات
نام و مشخصات فیزیکی و شیمیایی
1. نام عمومی : Promopropylate
2. کلاس : Acaricide
3. گروه : بنزیلات
4. فرمول و وزن ملکولی: (1/428) 3O2Br16H17C
سایر مشخصات
1- فرومولاسیون ثبت شده در ایران : w/v%50EC w/v%25EC-
2- نام تجاری : Nroron-
کاربرد
1- نحوه تاثیر : کنه کش تماسی ، غیرسیستمیک
2- موارد مصرف : علیه کنه تار عنکبوتی چغندرقند –کنه زرد شرقی و کنه قرمز مرکبات ( توصیه شده)
3-مقدار مصرف : برای چغندر قند 2/1 لیتر در هکتار اوایل تابستان از 25%EC- برای مرکبات یک در هزار اواخر بهار و اوایل تابستان از 25%EC
پادزهر
-
ملاحظات
این سم دارای دوام زیاد است و برای کنه هایی که در مقابل سموم فسفره مقاوم شده اند در دز بالا مصرف می شود.
|
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی
׀ تاریخ: شنبه 13 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
نام عمومی قارچ کش
|
نام تجاری قارچ کش
|
فرمولاسیون
|
مقدار مصرف
|
موارد توصیه
|
ادیفنفوس
|
هینوزان
|
EC 50%
|
1لیتر
|
بلاست برنج
|
اکسی کلرورمس
|
کوپراویت
|
WP 35%
|
5-2درهزار
1-2 Kg درهکتار
|
ü آتشک سیب و گلابی
ü لب شتری هلو
ü بلایت گردو
ü بیماری دارخور
ü غربالی هسته دارها
ü شانکر باکتریایی هسته دارها
ü لکه آجری بادام
ü آنتراکنوز گردو
ü سفیدک دروغی سیب زمینی و گوجه فرنگی
ü سفیدک پودری گوجه فرنگی
ü ناتراسیا مرکبات(سرخشکیدگی)
ü گموز پسته
ü پوسیدگی گل آذین خرما
ü سفیدک داخلی جالیز وسبزی
|
plantpathology.net
|
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی
׀ تاریخ: یک شنبه 7 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
در این پست قصد دارم در مورد سموم، و روشهای مختلف کنترل بیولوژیک و یا به عبارت دیگر محصولات بیولوژیک اطلاعاتی برای دانشجویان عزیز رشته گیاهپزشکی قرار بدم. فکر میکنم که ما دانشجویان گیاهپزشکی خیلی کم با محصولات بیولوژیک آشنا میشیم و یا شده ایم که این هم دلایل خاص خودش رو داره
به چندتا از این دلایل اشاره ای میکنم:
اول اینکه هنوز خوب رشته تحصیلیمون رو نشناختیم و جایگاه و اهمیتش رو درک نکردیم. دوم اینکه در راستای مورد فوق، انگیزه ای برای فعالیت های علمی نداریم. سوم اینکه روش تدریس ما چندان مناسب نیست چون بنظرم ما فرع رو گرفتیم و اصل رو رها کردیم. چهارم اینکه متاسفانه بهایی به فعالیت های دانشجویی داده نمیشود و پنجم اینکه خیلی از ما ها سرگرم سرگرم کننده های دیگری شده ایم و ...
اما بسیاری از محصولات بیولوژیک ساخت کشورهای دیگر میباشد که از این نظر هم جا داره ابراز تاسف کنم. سوالی که برای من پیش آمده این است که چرا خود ما قادر نیستیم در راستای تولید چنین محصولاتی قدم برداریم. مشکل کجاست؟ چرا با اینکه خوشبختانه هر سال به تعداد فارغ التحصیلان رشته های کارشناسی گیاهپزشکی و کارشناسی ارشد حشره شناسی و بیماری های گیاهی افزوده میشود اما شاهد رشد کند تولید علم در این زمینه هستیم؟ چرا باید بیشتر پایان نامه های دانشجویان کارشناسی ارشد درمورد تاثیر سموم مخصوصا سموم شیمیایی روی آفات و بیماری های گیاهی باشد؟ آیا ساخت و تهیه کارت زرد چسبنده کار سختی است؟ و ...
اما معرفی سموم بیولوژیک ...
برای مشاهده متن کامل به ادامه مطلب مراجعه کنید
ادامه مطلب |
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی
׀ تاریخ: پنج شنبه 4 آبان 1392برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
مفهوم مقاومت به سموم در حشرات
قدمت حشرات به 350 ميليون سال بر ميگردد. در طول اين قرون متمادي حشرات با طبيعت بصورت Coevolution زندگي ميكردند. از زماني كه انسان در صدد مقابله با حشرات برآمد از اسلحهاي بنام سموم استفاده نمود. تا كنون بيش از هزاران تركيب شيميايي، توليد و بر عليه حشرات بكار برده شده است. بديهي است حشرات نيز براي مقابله با اين فشار طبيعي كه بوسيله انسان هدايت شده است مكانيسم هايي را براي بقاء خود و نسلهاي آينده خود بكار برده اند. انتخاب طبيعي بصورت بطئي در طول تاريخ بين حشرات و محيط اتفاق ميافتد. با كشف سموم و استفاده از آن در كنترل حشرات در حقيقت روند انتخاب طبيعي (Natural selection) توسط انسان با شتاب فوق العادهاي به پيش رفته است. تعريف مقاومت از نظر سازمان جهاني بهداشت بدين صورت است:
برای مشاهده متن کامل به ادامه مطلب مراجعه کنید
ادامه مطلب |
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی
׀ تاریخ: دو شنبه 1 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
لیست سموم حذف یا تعلیق شده کشاورزی
بر آن شدیم تا حد توان لیستی از سموم حذف یا تعلیق شده کشاورزی را برای دانشجویان بخصوص رشته گیاهپزشکی تهیه کنیم و در ادامه تعدادی از محصولات جدید مبارزه بیولوژیک را تحت عنوان محصولات بیولوژیک معرفی کنیم. ما وظیفه داریم در جهت حفظ سلامت محصولات کشاورزی و سلامت مصرف کننده و پایداری زیست محیط قدم برداریم. هرچند که هنوز کشاورزی سنتی را در برنامه کاری داریم و توجهی هم به سلامت محصولات کشاورزی نداریم. سمومی که سازمان حفظ نباتات کشور مصرف آن را ممنوع یا به تعلیق درآورده است بدین شرح میباشد:
1- اندوسولفان: حشره كش از مهر 89 حذف گرديد به دلیل مشكلات بهداشتي و سرطانزايي
2- آزينفوس متيل: حشره كش از مهر 89 حذف گرديد به دلیل مشكلات بهداشتي وسرطانزايي
3- كارباريل: حشره كش ازمهر 90 حذف گردید به دلیل مشكلات بهداشتي و سرطانزايي
4- آميتراز: حشره كش و كنه كش از ابتداي سال 91 حذف ميگردد به دلیل مشكلات بهداشتي و سرطانزايي
5- آلاكلر: علفكش از مهر 90 حذف گردید به دلیل مشكلات بهداشتي وسرطانزايي
6- دي نيكونازول: قارچكش تعليق شده به دلیل عدم تأثير مناسب
7- تراكلوكسيديم: علفكش تعليق شده به دلیل عدم تأثير مناسب
8- ايمازامتابنز متيل: علفكش تعليق شده به دلیل عدم تأثير مناسب
9- آلترين: حشره كش حذف شده بر اساس صورتجلسه مورخ 89/9/29 هيأت نظارت، سمومي كه صرفاً مصرف بهداشتي داشته از ليست سموم مجاز كشاورزي حذف و به ليست سموم مجاز بهداشتي اضافه گرديدند سایر سموم حذف شده ای که شامل این بند میشوند عبارتند از:
10- بتا سايفلوترين
11- بنديوكارب
12- بيوآلترين
13- بيورسمترين
14- پروپكسور
15- تترامترين
16- دي اتيل تولوآميد
17- سايفلوترين
18- فنوترين
19- لامبدا ساي هالوترين
البته لازم است تاکید کنم که سمومی که از چند سال پیش هم حذف شده اند هنوز در بازار وجود دارند که به گفته مسئولین این محصولات به صورت غیرقانونی وارد شده و یا نمونه های تقلبی (چینی) آن میباشد.
ارسال شده در مورخه : پنجشنبه، 21 ارديبهشت ماه ، 1391 توسط hamid ghobadi
|
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی
׀ تاریخ: جمعه 28 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
مروری بر روش های کنترل و مکانیسم های مقاومت در حشرات آفت انباری:
خلاصه: این مرور گونه های مهم آفت انباری و مقاومتشان به حشره کش ها یان می کند. اهمیت اقتصادی کنترل این آفات با صرف بیش از یک میلیون دلار آمریکا بسیار خسارت زا می باشند. مطالع موردی گونه های مقاوم در سطح جهان تشریح شده است و ما 28 مطالعه اخیر در مورد گونه ها را که شامل موارد مقاومت در 5 کشور است را مورد بررسی قرار می دهیم . مکانیسم های مختلفی مانند مقاومت رفتاری بخصوص در مورد Oryzaephilus surinamensis مطالعه شده است . تعاریف مقاومت تقاطعی و چندگانه نیز بررسی و تشریح شده است .
مقدمه:
از زمان اولین مطالعه حشرات آفت انباری توسط Parkin در سال 1956 تعداد زیادی کارها به مرحله چاپ رسیده است که شامل کتاب ها و متون مختلف است که به مدیریت تلفیقی آفات انباری پرداخته اند. مسائلی که باعث میشود این حشرات با فعالیت انسان ها مرتبط باشد بحث رقابت آنها برای دست یابی به منابع غذایی است . کمبود غذا در بسیاری از کشورها در قاره های مختلف و امکان دسترسی به غذاهای اصلی مورد نیاز بشر در آینده با کاهش مواجه است و این امر اهمیت بالای تحقیق کنزی را نشان می دهد. دیدگاه کنونی بیانگر آن است که رشد جمیت و اقتصاد در آینده باعث ایجاد تقاضای دو برابری غذا نسبت به وضع کنونی خواهد شد که شامل افزایش نیاز 2 به 4 میلیون تنی غلات در هر سال می شود(Tubiello et al ., 2007). علارغم همه استفاده های درست و نادرست از آفت کشها حشرات هنوز 30% محصولات زراعی را در جهان سالانه از بین می برند. بیش از 2میلیون غلات سالانه برای مصرف خوراکی تولید می شود که 3/2 مجموع پروتئیت مستقیم و غیر مستقیم بشر را تامین می کند(Tubello et al ., 2007). زمانیکه به تغییرات ارزش بازاری ذرت یا گندم در قاره آمریکا یا در اروپا نگاه می کنیم قیمت هر تن از آنها بیش از 200 دلار است(به عنوان مثال گندم به 385دلار در ژانویه 2008 رسید). اگرچه ما نمی توانیم قیمت دقیق آن را بیان کنیم اما حا اقل قیمت جهانی آن یک صد میلیون دلار آمریکا است (haines . 2000).
نزدیک به 300 گونه آفات انباری وجود دارد اما تنها 18 گونه آنها دارای اهمیت اقتصادی می باشند. حشرات آفت انباری برای آلوده نمودن غلات نارس و محصولات حبوبات خود را سازگار نموده اند و تهدیدی برای محصولات انباری در سراسر جهان هستند . آفات محصولات انباری ممکن است ابتدا به محصولات غله ای حمله کنند مانند جنسsitophilus در حالیکه سایر آفات حمله ثانویه به غلات و حبوبات دارند مانند جنس (parkin , 1956) Tribolium .دو گروه مهم حشرات اهمیت اقتصادی زیادی به عنوان آفات محصولات انباری دارند: سخت بال پوشان (سوسک ها) و بال پولک داران (شب پره ها) (جدول 1) . چندین گونه سخت بال پوش و بال پولک دار به محصولات زراعی در انبار حمله می کنند . خسارت محصولات زراعی توسط بال پولک داران تنها مربوط به دوره ی لاروی آنها می شود چندین لارو بال پولک دار هنگام تغذه تار تولید می کنند که محصولات انباری را به صورت گلوله های به هم بافته شده تبدیل می کنند.(Trematerra & pavan , 1995 ; wang etal ., 2004)
در مورد سخت بال پوشان لارو و حشره کامل اغلب از محصول تغذیه می کنند و دو مرحله خسارت در محصولات مختلفی همچون ذرت گندم سورگوم جو و سایر غلات خواهیم داشت (Daglish etal ., 1995) روشهای کنترلی کنونی بر اساس استفاده از حشره کشهاست که عموما ابزار مدیریتی موثری است و تنها راه امکان پذیر برای کاهش جمعیت آفات به سطح قابل قبول است HArein & daris 1992; perez – Mendoza, 1999)) اولیت آزمایش ها با حشره کش های کلده و فسفره انجام شد که این حشره کش ها برای کنترل حشرات آفت انباری ثبت شده بودند. آنها پس توسط پاپیروتروئیدها بخصوص پریمنوس متیل و دلتا میترین که علیه بند پایان بسیار موثرند جایگزین شدند. دو ترکیب تدفینی امروزه برای حفاظت محصولات انباری استفاده میشود : فسفین و میتل بروماید . به هر حال استفاده از میتل بروماید به منظور مضر بودن آن برای لایه ازن و سمیت بسیار بالای آن برای جانوران خونگرم محدود شده است و بر اساس پروتوکل Montreal استفاده از آن ممنوع استDansi etal ., 1984) ) فسفین به عنوان یکی از عمومی ترین حشره کش ها باقی مانده است .در مقابل کربن دی اکسید رکیب همی در تقویت تاثیر گذاری در تیمار ها است و مرگ و میر را افزایش می دهدwang etal,. 2000) ) اخیرا علاقه به آزمون و استفاده از روغن های طبیعی افزایش یافته است . عصاره های گیاهی امروزه به عنوان جایگزین ترکیبات تدخینی استفاده میشود . stamopoulps , papachristonدر سال 2003 روش های کنترلی مختلف مانند تدخین stampolas 1991)) , حشره کش های تماسیsaxena etal ., 1992)) , دور کننده گی(saim & meloan ,1986) ضد تغذیه ای و اثر برخی پارامترهای بیولوژیکی مانند نرخ رشد طول دوره ی زندگی و تولید مثل Gunderson etal,. 1985)) را مطالعه نمودند . سایر حشره کش های استفاده شده متنوع اند و شامل آفت کش های میکروبی تنظیم کننده های رشد حشرات و سینر ژیست ها هستندdaglish etal,. 1995)) سیستم های مدیریت تلفیقی آفات برای کنترل حشرات آفت باید با پرازایتوئدها و گیاهان میزبان مقاوم تلفیق شودschmale etal,. 2003) ) در چند سال گذشته بیش از 504 گونه حشرات و کنه ها به حشره کش ها مقاوم شدند و هنوز مقاومت به ترکیبات خاص و شیمیایی افزایش می یابد که بسیاری لز گونه های حشرات هم اکنون به چندین خانواده از ملکول ها مقاوم هستندGeorghion 1990; lee , 2002a) ) حشرات به طور موفقیت آمیزی توسط مقاومت فیزیولوژیکی یا رفتاری به بسیاری از حشره کش ها مقاوم شده اندsawicki & Denholm , 1984)) در اکوسیستم های پس از برداشت افزایش مقاومت به حشره کش ها نگرانی اصلی بسیاری از کشور هاست (شکل 1 جدول 2) موارد مقاومت حشرات آفت انباری به محافظت کننده های غلاتArthur , 1996; dinge etal 2002)) و مواد تدخینیchampe & dyte 1977 ; leony & ho , 1994) )گزارش شده است مقاومت به حشره کش هایی مانند مالاتیون، پرمینیوس قیل، فنیتروتیون برای آفاتی TRibolium castaneum (herbast) , sito philus zeamais (motschulsky) , sitophilus oryae(F),RHyzopertha dominica(F) مثل گزارش شده است. Lorini etal ., 1994 , 1995) مقاومت به DDT و پاپیروئید ها در اوایل دهد 90و اخیراٌ در مورد تعداد کمی از سموم فسفره مانند مقاوت به پایروتروئیدها گزارش شده استFfragoso etal ., 2003 ; ribeiro etal 2003)) در perez – medoza سال 1999 مقاومتs.zeamais در مکزیک را گزارش نمود . در این کشور مقاومت سرخرطومی ذرت به دلتامیترین و پرمیرتن در مراحل اولیه گزارش شده است به دلیل اینکه این حشره کش ها به عنوان محافظت کننده های غلات پس از 1992 به ثبت رسیده اند
مکانیسم مختلف مقاومت به حشره کش ها:
مقاومت تقاطعی و چند گانه: مقاومت به یک حشره کش اغلب به مقاومت آن به سایر ملکول ها مرتبط است . مطالعه مکانیسم های مقاومت sitophlus zeamais از برزیل (Guedes etal ., 1995) نشان داده که مقاومت ضربه ای (kdr) در حشرات مقاوم به منظور تغییر در محل تاثیر حشره کش ها است . محققین مشاهده کرده اند که kdr مکانیسم اصلی مقاومت در سایپرمترین و پرمترین است که علیه آفات انباری در برزیل استفاده نمی شود . این نتایج مقاومت تقاطعی نسبت به پایروتروئیدها درجمعیت های سرخرطومی ذرت در برزیل را نشان می دهد . در ایت تحقیق مقاومت تقاطعی بدون بیان تعریفی برای این مکانیسم بررسی شود . Lee و همکاران در سال 2000 و 2002 مقاومت تقاطعی به عصاره های گیاهی را نشان دادند . در برزیل Ribeiri و همکاران در سال 2003 بیان نمود که مفاومت به ترکیبات مشابه آنچه در مورد مقاومت تقاطعی در سایر ترکیبات که برای محافظت از غلات استفاده می شدند است . نتیجه گیری ها در مورد مقاومت تقاطعی بدون هیچ گونه توضیحی در مورد آنها مشاهده می شد . Fragoso و همکاران در سال 2007 گفتند که امکان مقاومت تقاطعی و چند گانه از مشاهدات مزرعه ای و مقاومت می تواند در نتیجه انتخاب تقاطعی توسط سایر حشره کش ها باشد .
Penman, chapman در سال 1979 مقاومت تقاطعی را مقاومت به یک ترکیب که باعث مقاومت به سایر ترکیبات از همان گروه میشود تعریف کردند.
Ishaaya در سال 2001 تعریف را کامل نمود : مقاومت تقاطعی زمانیکه استرین (یا جمعیت ها یا گونه ها) به یک حشره کش مقاوم می شود به حشره کش های بعدی نیز مقاوم می شود .
در مطالعه محصولات انباری مفاومت چندگانه زمانی که جمعیت حشرات مفاومت آن به یک حشره کش افزایش می یابد به یک چند حشره کش که هرگز در معرض آن قرار نگرفته اند نیز مقاوم میشود . مقاومت چند گانه می تواند مقاومت به یک حشره کش باعث مقاومت به یک یا چند مکانیسم مقاومت می شود.
مقاومت رفتاری:
Wange و همکاران در سال 2004 مشاهده کردند که لاروهای در حال دیاپوز کرم های سیب دارای مقاومت بالای گرمایی بیشترش داشتند . محققین بیان کردند که مقاومت گرمایی بهتر پس از اولین تماس با دمای بالا حاصل می شود(wong etal ., 2005 ; yin etal ., 2006). برخی حشره کش های پایروتروئید به عنوان دور کننده R.dominica بودند و مطالعات نشان داد که حشرات از غلات تیمار شده با آن اجتناب می کنند
( Barson.( laudani & swank , 1994 ; Collins , 1998 ; lorini & galley , 1998
و همکاران در سال 1992 نشان دادند که اجتناب O.surinamensis به حساسیت نسبی هر استرین به ماده سمی وابسته نیست بلکه کیفیت رژیم غذایی و ارزش غذایی و محمل تخم گذاری در این لمر موثر است . sparks و همکاران در سال 1989 نقش تحرک حشرات در رفتار اجتنابی آنها را بیان کردند و Wildey در سال 1987 اهمیت فرمولاسیون حشره کش ها را در دور کنندگی بیان نمود . Barson و waston در سال 1996 اثرات غلظت بالای حشره کش ها که باعث رفتار اجتناب در O.surinamensisi میشود را مورد مطالعه قرار دادند . وقتی بالاترین غلظت پرمترین ، پریمیفوس میتل و اتریمفوس باعث اختلال در مسیر یابی شد . حشرات آزمایش شده رفتار اجتناب را نسبت به بالاترین دز نشان دادند .(waston & barson , 1996). به هر حال مطالعات روی رفتار مقاومت حشرات آفت انباری ادامه نیافت زیرا نتایج آن قابل استفاده نبود . سرانجام Haubruge و همکاران در سال 1997 رفتار خاصی را در ماده های Tribolium castaneum نشان دادند که باعث افزایش مقاومت آنها می شود . ماده ها چندین جفت گیری داشتند و سرانجام مجموعه اسپرم های نرها به طور تدریجی تخم ها را بارور می کردند . آنها افزایش انتقال مقاومت در جمعیت را نشان دادند(Haubruge etal ., 1997) همچنین برخی سازگاری ها مانند کاهش تحرک و اجتناب درT.castaneum دیده شد (Rigaux etal ., 2001).
مقاومت متابولیکی:
سرکوب مقاومت توسط سینرژیست های خاصی انجام می شود که آنزیم های سم زدا شامل این مکانیسم از مقاومت می شود . استفاده از سینرژیست های حشره کش ها برای ایجاد مقاومت مکانیسم های مقاومت به طور کامل در آفات محصولات انباری نشان داده شده است (Guades etal , 1997 ; guedes & zhu , 1998) سه خانواده آنزیمی مطالعه شده است شامل استرازها ، مونواکسیژنازها و گلوتایتون استرانفرازها است . تمرکز روی نقش استرازها در تحمل به پایروتروئیدها تیمار شده یا نشده اند وجود دارد (heminguay etal ., 1999 a) . kranthi و همکاران در سال 1997 و Gunning و همکاران در سال 1999 ارتباط مشابهی را در Helicoverpa spp به ترتیب در هند و استرالیا مشاهده کردند . استرازها در مقاومت به پایروتروئیدها در سوسری آلمانی نیز نقش دارد (prabhakaran & kamble , 1996 ; scharf etal ., 1996 ; park & kamble , 1998) lee و clark در سال 1996 و 1998 پیشنهاد کردند که پایروتروئیدها توسط اتصال با کربوکسیل استراز در حشرات جدا سازی و ذخره می شوند . در سایر موارد ارتباطی بیتن سطوح استراز و مقاومت پایروتروئدها دیده نشد
(moores etal., 1998 ; barber etal .,1999; Guerrero etal ., 1999 ; ali &turner , zool) علارغم سطح بالای تغییر در میزان استرازها جمعیتTurner , ali , liposcelis bostrychophila نمی توانند ارتباط بین این تغییرات با تحمل به پرمترین نشان دهند . استرازها در مکانیسم مقاومت به حشره کش های فسفره در Tribolium castaneum بیان شده است .
(Dyte & rowlands , 1968) . مقاومت به مالاتیون در بیشترT.castaneum به علت این مکانیسم است( Navarro etal ., 1986 ; white & bell , 1988 surbramanyam etal , 1989 ; wool & front 2003) انبار غلات و کارکنان آنها باید فعالیت استراز آنها اندازه گیری شود . (band & buckland , 1979) ونرخ گسترش مقاومت مشابه آنچه است که در مورد مقاومت به ترکیبات تدخینی ثبت شده است بیان شده است (Donahaye , 1990 a , c). بسیاری تشابهات بین مقاومت فعالیت استراز و مقاومت به میتل بروماید وجود دارد
(Monro , 1962 ., upitis etal ., 1973 ; wong etal , 2000)
گلوتایتون استرانفراز :
گلوتایتون استرانفراز اغلب در مقاومت به حشره کش ها نقش دارد . GST در دفاع علیه ترکیبات فسفره و کلره و سایکلورین ها به طور گسترده گزارش شده است و توجه به آن ادامه دارد (YU , 1996, 2002 ; boyer etal , 2007; fragoso etal ., 2007) . نقش GST در مقاومت به حشره کش ها در گونه های سوسری آلمانی
kranthi . (hillesheim etal ., 1996) Varroa jacobsoni oud. و همکاران در سال 1997 پیشنهاد کردند که تحمل سینرژیستی در Helicoverpa armigera(hubner) به علت عدم حساسیت عصبی و مکانیسم مشابه plutella wylostella وجود دارد (YU & nguyen , 1996 ; ali& turmer , 2001) سطوح فعالیت GST با سوبسترای کلرودیننیتر و بنزن (CDNB) همیشه بالا بوده اما همیشه جمعیت های مقاوم وقتی با جمعیت حساس مقایسه می شندقابل ملاحظه نمی باشد . معمولا" فعالیت بالای GST در جمعیت های مقاوم مشابه این فعالیت در مطالعات گذشته بود (Guedes etal., 1995 ; ribeiro etal , 2003 ; fragoso etal ., 2007) که همچنین به نظر می رسد باعث تفاوت هایی در شایستگی و مقاومت به حشره کش ها در جمعیت های مقاوم است (Fragoso etal., 2005 , 2007 ; guedes etal ., 2006). فعالیت کاتالیکی بالای GST در حمایت از فرضیه این مقاومت به گروهی از حشره کش ها در برخی از جمعیت های سرخرطومی ذرت بیان شده است . GST ممکن است به عنوان یک پروتئین باند شونده فعالیت سایر آنزیم های سم زدا را مانند استرازها افزایش دهد (Grant & matsumura , 1989 ; kostarpoulos etal ., 2001) فعالیت آنها مانند عوامل آنتی اکسیدان استرس ناشی از پایروترویئدها را کاهش می دهد (vontas etal ., 2001) . نقش فعالیت تقویت کننده گی GST در مقاومت به پایروتروئیدها در جمعیت برزیلی سر خرطومی ذرت پیشنهاد شده است اما این مکانیسم مقاومت به وضوح اهمیت ثانویه ای در تغییر جایگاه اثر دارد
(Guedes etal ., 1995 ; fragoso etal., 2003 ; ribeiro etal ., 2003) و مانند آنچه در مطالعات جمعیتی و فیزیولوزیکی با همان جمعیت های sitophilus zeamais دیده شده ثابت نیست (fragoso etal ., 2005 , 2007 ; Guedes etal .,2005 , 2007)
مونواکسیژنازها:
مونواکسیژنازها یک مجموعه هستند و خانواده بزرگی از آنزیم های شناخته شده اند که در سازگاری حشرات و متابولیسم حشره کش ها نقش دارند . شماری از مکانیسم هایی که اخیرا" برای توضیع تحمل و مقاومت به حشره کش های پایروتروئیدی ارائه شده است ناشی از همین آنزیم ها است . سیتوکروم میکروزونی p450 وابسته به مونواکسیژناز است که نقش مهمی در پشه ها (seharf
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی
׀ تاریخ: یک شنبه 2 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
صفحه قبل 2 3 4 صفحه بعد
|
|
|